Župa Presvetog Trojstva Čepin » 11. ožujka 2015.

Daily Archives: 11. ožujka 2015.

DUHOVNI KUTAK

Deset pravila savršene kršćanske molitve

Published by:

VJERA KOJA POMIČE PLANINE

Moli s uvjerenjem da tvoja molitva leti iznad polja i planina, iznad rijeka i mora i da u trenu dostiže one za koje moliš

Foto: Shutterstock

1. Uzmi si svaki dan nekoliko minuta vremena da bi bio sam u tišini… Opusti tijelo, razum i srce.

2. Razgovaraj s Bogom jednostavno i prirodno. Ispričaj mu sve što imaš u svom srcu. Za to ti nisu potrebne nikakve formule, molitvenici ni tuđi način govora. Govori mu svojim vlastitim riječima. On te sigurno razumije.

3. Vježbaj se u razgovoru s Bogom za vrijeme svog svakodnevnog posla. Ti znaš da je Bog svugdje prisutan. Dovoljno ti je na nekoliko sekundi zatvoriti oči. Gdjegod se nalazio: u trgovini, u autobusu, u vlaku, za pisaćim stolom… Naučit ćeš tako živjeti u Božjoj prisutnosti.

4. Polazi od uvjerenja da te Bog uvijek prati, da je On kod tebe i da ti stalno pomaže. Zato nije potrebno da Boga stalno oblijećeš molitvom za Njegov blagoslov, nego mu stalno zahvaljuj jer On te uistinu stalno prati svojom ljubavlju i blagoslovom.

5. Moli s uvjerenjem da tvoja molitva leti iznad polja i planina, iznad rijeka i mora i da u trenu dostiže one za koje moliš, kao što u istom trenu dopire do Božjeg srca koji ih blagoslivlja i pomaže.

6. Kad moliš moraš uvijek imati u srcu pozitivne, a ne negativne misli.

7. U molitvi uvijek moraš biti spreman prihvatiti Božju volju, kakva god ona bila: ”Oče, ne moja, nego tvoja volja neka bude.”

8. Kad moliš, sve jednostavno stavi u Božje ruke. Moli za snagu da uvijek možeš učiniti što je najbolje, a sve ostalo s potpunim pouzdanjem prepusti dragom Bogu.

9. Izmoli svaki dan jednu molitvu za one koji te ne vole, pa i za one koji su prema tebi loše postupali. To će ti dati neopisivu snagu, odnosno Bog će te zbog takve molitve obdariti tom snagom.

10. Svaki dan se pomoli za svoju domovinu, i za očuvanje općeg mira. Mir je najveći Božji dar.

Ovih se deset pravila može sabrati u jedno: kad moliš, ponašaj se kao dijete koje, netom što se roditelji vrate kući, poleti k njima i sjedne im u krilo, pa ispriča sve što ima na srcu.

Theodor Bovet, švicarski teolog i književnik

Vijesti

I danas nosim sa sobom riječi koje mi je na dan kada sam zaređen napisala moja baka

Published by:

Papina kateheza o starijim osobama

Molitva baka, djedova i drugih starijih osoba, veliki je dar i bogatstvo za Crkvu! – rekao je Papa Franjo jutros na općoj audijenciji na Trgu Sv. Petra, nastavljajući prošlotjednu katehezu o bakama, djedovima i ostalim starijim članovima obitelji i društva, progovarajući o vrijednosti i važnosti njihove uloge u obitelji.

Foto: Vatican Radio

Prvo je istaknuo činjenicu da u suvremenom društvu postoji težnja za isključenjem starijih osoba, što Gospodin nikad ne čini – štoviše poziva nas da ga nasljedujemo u svakoj životnoj dobi; utoliko i starost sa sobom nosi svoju milost i poslanje; ona je stvarni Božji poziv – smatra Papa.

Još nije vrijeme da se izvuku vesla – nastavio je – budući u ovom razdoblju života, različitom od prethodnih, trebamo biti dojsetljivi jer naše društvo nije ni moralno ni duhovno spremno priznati mu stvarnu vrijednost. Nekoć zapravo nije bilo uobičajeno imati toliko vremena na raspolaganju, što je danas još više naglašeno. Bogu hvala, ne nedostaje nam svjedočanstava svetaca i svetica! – kazao je.

Continue reading

 • KONTAKT

  Župa Presvetog Trojstva Čepin1
  Kralja Zvonimira 200
  Čepin

  vlč. Pavo Vukovac
  091/526-6234
  031/381-265

  Radno vrijeme ureda :

  Ponedjeljak:
  – ne radi ured osim u hitnim slučajevima

  Utorak do petak:
  09:00-12:00 i 15:00 do 18:00 h

  Subota – 09:00 do 12:00 h

 • ARHIVA