Župa Presvetog Trojstva Čepin » Kapela sv.Antuna

Kapela sv.Antuna

Kapela sv. Antuna u Čepinu


autor: Krešimir Birnbaum dipl. ing. arh.

*****

Poznati osječki arhitekt Krešimir Birnbaum autor je projekta kapele.

*****

S web-stranice Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo izvještaj o blagoslovu kapele Sv. Antuna u Čepinu koji je napisala Anica Banović:

Blagoslov kapele Sv. Antuna u Čepinu

Dugogodišnja nastojanja mještana čepinskog naselja Ovčara, spremnost na odricanje i žrtvu kako bi izgradili adekvatan vjerski objekt ostvarili su se u subotu, 11. lipnja, kada je nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Marin Srakić, blagoslovio novoizgrađenu kapelu Sv. Antuna, smještenu u Dravskoj ulici, na području župe Presvetog Trojstva.

Svečanost blagoslova započela je ispred kapele, kada je nadbiskup u pratnji domaćeg župnika Anđelka Cindorija stigao u kočiji, gdje ga je pjesmom Krist na žalu dočekao domaći KUD. Svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup Srakić, u koncelebraciji domaćeg župnika A. Cindorija, preč. Andrije Vrbanića, dekana Čepinskog dekanata, preč. Ivice Rebića, dekana Osječkog zapadnog dekanata, dr. sc. Zvonka Pažina, župnika u župi Čepin 3, vlč. Božidara Petrovića, župnika iz Budimaca, vlč. Đurice Pardona, župnika iz Punitovaca i vlč. Roberta Jugovića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata.

Pozdravljajući nazočne na početku misnog slavlja, župnik Cindori rekao je kako u vrijeme radosti nakon posjete pape Benedikta XVI. župljani doživljavaju još jednu radost – blagoslov kapele podignute na čast sv. Antuna, velikog zagovornika naroda i velikog čudotvorca kojemu se vjernici rado obraćaju u raznim nevoljama. „Ova kapela čudo je vremena jer smo do prije 9 mjeseci stajali na ovom mjestu, ali na zelenoj livadi, čekajući početak radova i nadajući se da ćemo o blagdanu Sv. Antuna ući u novi prostor i zahvaliti mu za sva dobra koja je udijelio“, rekao je župnik, zahvaljujući nadbiskupu u ime čitave župne zajednice.

Dvoje mladih u narodnom ruhu nadbiskupu su predali simboličan dar – cvijeće i crijep s kapele na kojemu je nacrtana nova kapela. Uzvraćajući pozdrave, nadbiskup Srakić osvrnuo se na ulaznu pjesmu „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“ te je rekao: „Ova nas je pjesma uvela u slavlje, daje raspoloženje koje treba vladati cijelo vrijeme blagoslova, odzvanjati u našoj blizini. Došao sam zajedno s vama pjevati i radovati se jer imamo razloga. Prije nekoliko dana bili smo radosni zbog posjeta pape Benedikta našoj Crkvi, a sada smo se okupili da ovo djelo predamo Gospodinu na slavu, a nama na upotrebu.“

  

Nakon što je blagoslovio vodu, nadbiskup je blagoslovio oltarnu sliku, unutarnje i vanjske zidove kapele, sve nazočne i oltar. U svojoj homiliji nadbiskup je naglasak stavio na jedinstvo, pozvavši vjernike da zajedno, kao Crkva, mole da Duh Sveti ujedini ljude koji trpe od podjela, nesporazuma i otuđenja te da svi narodi u istoj vjeri proslave Božje ime. Naglasio je kako nam je prvenstveno potrebno jedinstvo srca, odnosno savjesti, kako bi u sebi bili slika Božja, zatim jedinstvo braka i obitelji, jedinstvo vjere kao što su ga doživljavali prvi kršćani jer „ako budemo čuvali tu vjeru, onda će naša Crkva imati svoje značenje i biti jaka“. Nadalje, nadbiskup je naglasio važnost narodnog jedinstva, istaknuvši kako budućnost možemo gledati jedino ako idemo rukom pod ruku, uz sve raznolikosti. „Kao narod, moramo ustrajati na vjetrometini današnjeg vremena i ovih prostora, a to ćemo moći samo ako doista budemo sačuvali jedinstvo u različitosti“, rekao je nadbiskup, pozvavši na molitvu za jedinstvo cijeloga svijeta, cijeloga ljudskog roda.

Zar nas i ova crkva ne poziva na jedinstvo?, upitao je nadbiskup, pozvavši okupljene da se svaki put kada otvore vrata kapele sjete da ih ona poziva na jedinstvo i zajedništvo. „Neka ova kapela bude simbol jedinstva, onda neće biti uzaludan trud svih onih koji su radili i dali svoj obol njezinoj izgradnji. Vjerujem da vrata vaše kapele neće uhvatiti paučina, vjerujem da se za nju neće kazati da je to crkva koja ne radi. Neka ovo bude crkva koja radi, neka bude simbol Božje prisutnosti i mjesto vašeg okupljanja“, poručio je nadbiskup okupljenim vjernicima Čepina.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija, autor: Anica Banović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

 • KONTAKT

  Župa Presvetog Trojstva Čepin1
  Kralja Zvonimira 200
  Čepin

  vlč. Pavo Vukovac
  091/526-6234
  031/381-265

  Radno vrijeme ureda :

  Ponedjeljak:
  – ne radi ured osim u hitnim slučajevima

  Utorak do petak:
  09:00-12:00 i 15:00 do 18:00 h

  Subota – 09:00 do 12:00 h

 • ARHIVA