Tags:
Vijesti

Susret na Trsatu

Više od 10.000 vjernika okupilo se na Drugom susretu hrvatskih katoličkih obitelji

U perivoju svetišta Majke Božje Trsatske jučer se održalo euharistijsko slavlje, središnji događaj Drugoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

33454

Na susretu pod gleslom “Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske” okupilo se više od 10.000 vjernika, Marijinih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske.

U ulaznoj procesiji dvije obitelji jedna iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, a druga iz Dubrovačke biskupije donijele su zavjetnu svijeću hrvatskih katoličkih obitelji. Ulazak procesije bio je popraćen himnom ovoga susreta „Kristu vjerni zauvijek”.

Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D’Erricom, te s hrvatskim nadbiskupima i biskupima, izaslanikom BK BiH pomoćnim banjolučkim biskupom Markom Semrenom, kao i s više od dvjesto svećenika.

Prije samoga početka euharistijskoga slavlja riječ dobrodošlice uputio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

“Svoje molitve upućujemo uskrsnulom Gospodinu, koji je u trenutku svog uzašašća svojim učenicima obećao da će trajno ostati s njima, iako odlazi k Ocu. Želimo ga moliti da i među nas dođe, da se nastani u našim srcima i u našim obiteljskim domovima, da bude trajno s nama i mi s njime. Upravo smo se radi toga, po uzoru na apostole i prve Gospodinove učenike sabrane u Dvorani posljednje večere, i mi ovdje, u našem hrvatskom Nazaretu, okupili iz svih krajeva naše domovine, iz Bosne i Hercegovine i iz inozemstva, da zajedno s Marijom, Majkom Crkve, molimo dar Duha Svetoga za nas, za naše obitelji, za našu lijepu domovinu i sve njezine ljude. Duh Sveti je životvorac koji sve može obnoviti i oživjeti, koji može otkloniti strah, vratiti nadu, ražariti ljubav, učvrstiti zajedništvo”, rekao je nadbiskup Devčić, te dodao „svima želim obilje nebeskih darova po zagovoru Gospe Trsatske, Svete Mati Djedovine, Svete Mati složnosti, Svete Mati naše, kako Mariju ovdje od pamtivijeka zazivaju njezini pobožnici”.

Riječ pozdrava uputio je u nuncij D’Errico koji je u ovoj prigodi je pročitao pismo koje je riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću uputio papa Franjo, a potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

U pismu se ističe, kako se „Vrhovni Svećenik duhovno ujedinjuje u molitvi sa svima koji će se susresti na tome događaju u Marijanskome svetištu na Trsatu”.

Petrov nasljednik, kao Pastir sveopće Crkve, neumorno naviješta kako je uloga kršćanske obitelji, nekoć i sada, da snagom sakramenta Svete ženidbe naviješta svijetu Božju ljubav i blizinu. Vaš je susret poput jedne uvertire predstojećim znakovitim događajima za život Crkve; Svjetski Susret obitelji u Philadelphiji i Sinoda biskupa. Molimo stoga zajedno da, preko ovih događaja, Crkva pronađe prikladan put rasuđivanja i prihvaćanja onih pastoralnih sredstava koja će pomoći obiteljima suočiti se s izazovima našega vremena, u svjetlu i snazi Evanđelja, stoji u pismu, te se izražava želja Pape da „hrvatski katolici, u potpunoj vjernosti Kristu i Crkvi, budu odvažni svjedoci velikoga dostojanstva i životne važnosti obitelji, zalažući se neprestano za njezin rast i razvoj na svim poljima društvenoga života”.

Započinjući slavlje, kardinal Josip Bozanić je rekao „ovu svetu misu na Marijinom Trsatu, ponad grada Rijeke slavimo s vama i za vas drage hrvatske katoličke obitelji. Molimo danas za sve naše obitelji. Drage hrvatske katoličke obitelji: želimo vam zahvaliti za svakodnevno svjedočenje koje pružate hrvatskom društvu i svijetu svojom vjernošću, svojom vjerom, nadom i ljubavlju, jer su brak i obitelj jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva. Želimo va ohrabriti u izazovima i kušnjama vašeg obiteljskog života”.
Također kardinal je u obraćanju obiteljima naglasio kako „Isus, Sin Svete nazaretske obitelji poznaje sve vaše radosti, žalosti i tjeskobe. K njemu, svome Uskrslom Gospodinu, živom i među nama prisutnom danas dolazimo s povjerenjem moleći darove duha mir, ljubav, snagu i radost novoga života”.

33452

Nakon popričesne molitve riječ zahvale predvoditelju slavlja kardinalu Josipu Bozaniću, domaćinu susreta riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću, gvardijanu trsatskoga samostana fra Antunu Jasenoviću i svećenicima koji su dopratili obitelji, uputio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Posebnu pak je zahvalu uputio propovjedniku na slavlju, krčkom biskupu u miru Valteru Županu, koji je sedamnaest godina na čelu Vijeća HBK za život i obitelj, te njegovim suradnicima koji su ovaj susret priredili. Naglasio je, kako je prisustvo slavlju apostolskog nuncija D’Errica i tolikih nadbiskupa i biskupa daje ovoj svečanosti osobitu poruku, ljepotu i značenje.

Zahvaljujući obiteljima, nadbiskup Puljić istaknuo je, kako su one kao nositeljice života nada i budućnost Hrvatske.

“Vi ste sakramentom svete ženidbe postali intimna zajednica života i ljubavi, te kao takvi osposobljeni biti prvom životnom stanicom društva i prvom školom društvenih vrlina. Ovo današnje zborovanje pokazuje da ste željni i voljni riječju i primjerom svjedočiti svoju vjeru, te zauzeto i aktivno sudjelovati u društvenom životu, kao i životu i poslanju Crkve. Neka Gospodin Isus koji je dijelio brige i radosti ljudskoga roda, blagoslovi sve vas drage naše obitelji kako bismo u vjernosti i ljubavi bili gorljivi, a u molitvi postojani, te postali ono što vam je po Božjem naumu u činu stvaranja i krsnom preporođenju u sakramentu svete ženidbe planirano i određeno. S tom nadom, vjerom, radošću i zahvalnošću sve vas još jednom od srca pozdravljamo i blagoslivljamo, rekao je nadbiskup Puljić, te dodao „budite najprije ponosni na svoje hrvatske i katoličke korijene, budite vjerni savezu kojim vas je Bog povezao i učio da živite u zajedništvu, te kao prva životna stanica društva budite u službi života i izgradnji Božjega kraljevstva na zemlji.”

U ovoj prigodi, nadbiskup Puljić je objavio, kako je na 50. Plenarnom zasjedanju HBK odlučeno da se nastave ova obiteljska zborovanja. Stoga je najavio kako će se za tri godine Treći susret hrvatskih katoličkih obitelji održati u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao združeni zbor sastavljen od više od dvjesto pjevača Riječkog nadbiskupijskog zbora, Katedralnog zbora „ Cantores Sancti Viti”, Zbora Svetišta Majke Božje Trsatske, Župnog zbora Marije Pomoćnice iz Rijeke, Župnog zbora Uznesenja BDM iz Rijeke, Schola Cantorum iz Rijeke, Katedralnog zbora iz Krka, Župnog zbora iz Omišlja uz pratnju Limenog puhačkog ansambla iz Rijeke i orguljsku pratnju Nevena Kraljića pod ravnanjem mo. Giovannia Geracia. Za vrijeme mise izvedeni su dijelovi mise „Krist, naša nada” koju je mo. Geracia skladao za euharistijski kongres Riječke nadbiskupije 2011. godine.

IKA | Bitno.net

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

 • KONTAKT

  Župa Presvetog Trojstva Čepin1
  Kralja Zvonimira 200
  Čepin

  vlč. Pavo Vukovac
  091/526-6234
  031/381-265

  Radno vrijeme ureda :

  Ponedjeljak:
  – ne radi ured osim u hitnim slučajevima

  Utorak do petak:
  09:00-12:00 i 15:00 do 18:00 h

  Subota – 09:00 do 12:00 h

 • ARHIVA