Vijesti

Međunarodni okrugli stol „Stjepan Tomislav Poglajen“

ČEPIN (TU) – Župa Presvetog Trojstva u Čepinu, 4. listopada 2015. godine bila je domaćin i jedan od organizatora Međunarodnog okruglog stola „Stjepan Tomislav Poglajen“ povodom 80. obljetnice njegove mlade mise u ovoj Župi. Skup je postao međunarodni s obzirom da se u organizaciju aktivno uključila „Teologicka fakulta v Košiciach (Katlicka univerzita v Ružomberku) iz Slovačke.

U organizaciji su sudjelovali i: Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu i Đakovačko-osječka nadbiskupija. Na početku okruglog stola sve prisutne pozdravio je domaći župnik Anđelko Cindori te zahvalio svima koji su se odazvali i svojim radom dali svoj doprinos u organizaciji okruglog stola. Okrugli stol moderirao je i predvodio prof . Hrvoje Pavić, jedan od inicijatora ovoga skupa.

Stjepan Tomislav Poglajen rođen je 8. rujna 1906. u Podgoraču kod Našica, u učiteljskoj obitelji. Osnovnu školu završio je u Čepinu, gimnaziju u Osijeku i Travniku, a studij skolastike na isusovačkom kolegiju Vals u Francuskoj. Studij teologije završio je na glasovitom Katoličkom sveučilištu u Louvainu (Belgija). Za svećenika je zaređen 1935. godine. Po povratku u domovinu Poglajen je obnašao mnoge odgovorne službe, a naročito je aktivno radio s mladeži. Zbog otpora nacizmu i fašizmu 1943. godine bio je primoran napustiti domovinu. S majčinim prezimenom Kolaković i identitetom liječnika otišao je u Slovačku, gdje se pridružio njihovim partizanima, a kasnije i sovjetskoj Crvenoj armiji te je sve vrijeme ilegalno obnašao svoju svećeničku službu. Uhićen je 1948., zatvoren i mučen te je naposljetku prebjegao na Zapad. Nakon rata ilegalno je boravio u Kini i drugim zemljama komunističkog bloka radeći na ustrojstvu podzemne crkve i svjedočeći o progonu vjere pod komunističkim režimima. Zbog takva načina života i djelovanja Poglajen je često mijenjao imena i adrese, pa je, između ostaloga, poznat i kao profesor Kolaković, father George, Vlado i dr. Umro je 1990. godine u Parizu, a grobno mjesto do danas je ostalo nepoznato.

Prvo izlaganje imao je vlč. Luboslav Hromjak iz Teologicka fakulta v Košiciach iz Slovačke na temu „Kolakovićevo značenje za Slovačku“ i „Zašto Slovaci Stjepana Tomislava Poglajena žele proglasiti blaženim?“ P. Ivan Šestak i Tea Knezić s Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu iznijeli su izlaganje na temu „Poglajnov kršćanski personalizam“ . Ispred Zavičajnog muzeja grada Našice nekoliko riječi uputila je Silvija Lučevnjak. P. Božidar Nagy s Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu govorio je na temu „ Stjepan Tomislav Poglajen i bl. Ivan Mertz“. Prof. Hrvoje Pavić govorio je o životu p. Sjepana Poglajena u Čepinu.

Na kraju izlaganja nazočnima se obratio nadbiskup đaovačko-osječki, mons. Đuro Hranić rekavši kako se o p. Poglajenu jako malo zna u Hrvatskoj, ali iz svega izrečenog da se uvidjeti da je proučavao kršćansku antropologiju, nije se bavio politikanstvom, a na prvom mjestu bilo mu je dostojanstvo svakog čovjeka. Nadbiskup Hranić potom je svečano zatvorio okrugli stol te sa ostalim sudionicima pogledao projekciju filma o p. Poglajenu koji je napravljen u suradnji sa HRT-om. Nakon projekcije filma uslijedilo je misno slavlje je kojemu je predsjedao nadbiskup Hranić, a nakon kojega je blagoslovio kapelicu pored župne crkve u koju je postavljena spomen-ploča p. Stjepanu Tomislavu Poglajenu. (B. Tonkovac/J. Sabo)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

  • KONTAKT

    Župa Presvetog Trojstva Čepin1
    Kralja Zvonimira 200
    Čepin

    vlč. Pavo Vukovac
    091/526-6234
    031/381-265

    Radno vrijeme ureda :

    Ponedjeljak:
    – ne radi ured osim u hitnim slučajevima

    Utorak do petak:
    09:00-12:00 i 15:00 do 18:00 h

    Subota – 09:00 do 12:00 h

  • ARHIVA