Vijesti

Boga nećemo naći na računalu, niti u enciklopediji

Papina homilija

Da bismo susreli Boga i bili svjesni svojega kršćanskog identiteta, moramo „biti u hodu“, a ne „upokojeni“ to jest ravnodušni ili nezainteresirani kršćani – istaknuo je papa Franjo na jutarnjoj misi u Domu sv. Marta.

Foto: Shutterstock.com

Na temelju današnjeg čitanja iz Knjige postanka, o stvaranju čovjeka na „sliku Božju“, Papa je promišljao o ispravnom i pogrešnom shvaćanju kršćanskoga identiteta i Boga.
Božju sliku nećemo naći na računalu ili u enciklopediji, već je možemo naći samo „u hodu“. „Sjedeći kršćani; upokojeni kršćani neće spoznati Božje lice; ne poznaju ga“ – ustvrdio je Papa. Za biti u hodu, potreban je „onaj nemir kojeg je sam Bog stavio u naše srce“ i koji nas „potiče da ga tražimo“.

Biti u hodu znači dopustiti Bogu da nas iskuša; biti u hodu znači riskirati – nastavio je papa Franjo i objasnio da je takav bio put biblijskih velikana, poput Ilije, Jeremije ili Joba. Postoji, međutim, jedan drugi način upokojenosti koji stoga zna izobličiti traženje Boga, koji – prema Papi – vidimo u evanđeoskom odlomku u kojem pismoznanci i farizeji prigovaraju Isusu jer su njegovi učenici jeli neopranih ruku.

U tom odlomku, Isus susreće osobe koje se „boje biti u hodu“ i koje „pristaju uz karikaturu Boga“. To je – prema Papinim riječima – lažna osobna iskaznica; odnosno pogrešno shvaćen identitet. „Utišali su nemir u srcu“ te oslikavaju Boga putem zapovijedi, a zaboravljaju na samoga Boga; zaboravljaju Božje zapovijedi i slijede ljudske predaje, tako se udaljujući od Boga; ne hodaju prema njemu i – kada su nesigurni – izmišljaju nove zapovijedi – objasnio je Sveti Otac i takvo postupanje nazvao „hodom u kojem se ne hoda; upokojenim hodom“.

Današnja nas čitanja potiču na promišljanje o „dvije osobne iskaznice“: prvoj, koja nam kaže da u hodu spoznajemo svoj identitet, jer smo stvoreni na sliku Božju; koja nas potiče da tražimo Boga te drugoj, koja nas potiče da budemo upokojeni, koja kaže: „izvršavaj ove zapovijedi i to je Bog. To je Božje lice“. Neka nam Gospodin udijeli hrabrost da – dok smo na zemlji i još ne vidimo Božje lice – budemo uvijek u hodu i tražimo ga – rekao je na koncu Sveti Otac.

RV | Bitno.net

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

 • KONTAKT

  Župa Presvetog Trojstva Čepin1
  Kralja Zvonimira 200
  Čepin

  vlč. Pavo Vukovac
  091/526-6234
  031/381-265

  Radno vrijeme ureda :

  Ponedjeljak:
  – ne radi ured osim u hitnim slučajevima

  Utorak do petak:
  09:00-12:00 i 15:00 do 18:00 h

  Subota – 09:00 do 12:00 h

 • ARHIVA